
VÄLKOMMEN ATT NOMINERA TILL STÅLBYGGNADSPRISET!
Stålbyggnadsinstitutet delar vart annat år, sedan 2003, ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där stål har använts som konstruktionsmaterial på ett innovativt och miljömässigt hållbart sätt, och särskilt bidragit till byggnadens arkitektoniska värden. Syftet är att uppmuntra till ett effektivt användande av stål i byggandet och ge upphov till nya idéer och inspirerande lösningar. Stålbyggnadspriset uppmärksammar arkitekter, ingenjörer och företag som utnyttjar stålets egenskaper för att bygga en hållbar framtid.
Stålbyggnadspriset 2025 delas ut tisdag 25 november 2025 i Stockholm på Stålbyggnadsdagen.
Vilka projekt kan nomineras?
- Anmälda projekt skall ha en stålkonstruktion som är nydanande i sitt utförande.
- Juryn kommer att i sin bedömning inkludera Funktion, Gestaltning, Material och materialitet, Konstruktion, Produktion och Hållbarhet.
- Projekten skall vara byggda i Sverige de senaste tre åren och färdigställda före den första april 2025.
- ALLA slags byggnadsverk kan delta i tävlingen; broar, kontorshus, bostadshus, industribyggnader, arenor eller intressanta delar av större projekt.

Större byggnad
och där själva stålstommen
inte måste vara helt synlig

Broprojekt
som kan vara en större vägbro eller en mindre GC-bro

Litet projekt
som också kan vara en del
i ett större projekt
Hur nominerar man ett projekt?
- Nominering av projektet ska vara Stålbyggnadsinstitutet tillhanda senast den 25 april 2025.
- En skriftlig beskrivning av projektet, där beställare, arkitekt, stålkonstruktör och stålentreprenör står bakom nomineringen, ska vara inskickad inför slutbedömningen. Beskrivningen ska vara utförlig, minst en A4-sida med tyngdpunkt på stålmaterialets betydelse för projektets genomförande. Bifoga nödvändiga ritningar och fotografier av färdig byggnad och av konstruktionen.
- Alla underlag, fotografier, skisser och ritningar måste vara fria att publicera i tryck och på internet.
- Använd helst Nomineringsmallen som du kan hämta här. Mall samt allt underlag ovan mejlar ni till lars@sbi.se alternativt postar till Stålbyggnadsinstitutet, Box 1721, 111 87 Stockholm. Märk kuvertet ”SBP 2025”.
- Har ni inte alla uppgifter redo just nu? Mejla lars@sbi.se eller ring 070-630 22 17 och ange projektets namn samt vem som är Arkitekt, Konstruktör och Stålentreprenör. Ni kan komplettera med alla uppgifter senare.
Exempel på tidigare inlämnade nomineringar kan du se nedan – bild och nomineringsmall går att förstora.
Juryarbetet – hur vi tar fram det vinnande projektet
Bland de nominerade projekten kommer ett urval gå vidare till en slutnominering efter att juryn har gått igenom alla inskickade nomineringar. De slutnominerade projekten presenteras i tidningen Stålbyggnad 2/2025. Juryn kommer att besöka de slutnominerade projekten för att kunna bedöma projekten. Bland de slutnominerade projekten kommer ett antal finalister att tas fram som alla presenteras vid prisutdelningen under Stålbyggnadsdagen 25 november.



Vinnande projekt & statyetten
Det vinnande projektet kommer att offentliggöras under Stålbyggnadsdagen 2025 den 25 november i Stockholm. Statyetten ”Stålbyggnadspriset” delas ut till arkitekten i det vinnande projektet. Beställare, arkitekt, stålkonstruktör och stålentreprenör kommer också att tilldelas ett varsitt diplom. Dessutom kommer ett antal hedersomnämnanden att delas ut till övriga finalister. Finalistprojekten kommer att presenteras i tidningen Stålbyggnad 3/2025.

Varvsbron, vinnare 2023

Nationalmuseum, vinnare 2019

Statyetten som delas ut till Stålbyggnadspriset är 3D-printad i rostfritt stål och togs fram till Stålbyggnadspriset 2017 i samband med att Stålbyggnadsinstitutet hade 50-årsjubileum. Statyetten är designad och projekterad av Fredrik Hamrebjörk (fredrik.hamrebjork@gmail.com). Statyetten tillverkades ursprungligen av Exmet, men tas nu fram av LaserTech.
Designen av statyetten hade två viktiga krav. Den skulle använda ”s-formen” från Stålbyggnadsprisets logotyp, och bara kunna tillverkas genom additiv tillverkning (d.v.s. 3d-printing) i rostfritt stål. – Att fylla ut statyetten med ett gitter är vanligt inom additiv tillverkning för att minska vikten, utan att uppoffra styrkan i delen. En gitterifyllnad är svår, om inte omöjlig, att tillverka med någon annan traditionell tillverkningsmetod. Jag valde därför att lägga till ett gitter i statyetten för att minska statyettens vikt och byggtid förklarar Fredrik Hamrebjörk. Statyetten designades utan en vägg på baksidan vilket gör att man från rätt vinkel kan se rakt igenom gittret.
För att spegla en stålbyggnadskonstruktion designades ett fackverk tillsammans med det unika gittret. Statyetten polerades endast på fram- och baksida för att ge en kontrast mellan en grov och en bearbetad 3D-print. Statyetten monterades och färdigställdes till sist på en ekfot av Atelier Borgila, som också tillverkar Silverbalken.
Tidigare vinnare och finalister
Stålbyggnadspriset delades för första gången ut år 2003 i Sverige och har därefter delats ut vartannat år. Det vinnande projektet har tagits fram av en jury med representanter av arkitekter och konstruktörer.
Vinnare och Hedersomnämnanden 2023
För att läsa mer om Vinnare och Finalister 2023, klicka HÄR!




Vinnare och Hedersomnämnanden 2021
För att läsa mer om Vinnare och Finalister 2021, klicka HÄR!



Tidigare vinnare av Stålbyggnadspriset är:
2003 Apatébron, Hammarby Sjöstad, Stockholm
2005 Mjärdevi Center, Linköping
2007 Svävande Taket, Vällingby, Stockholm
2009 Swedbank Stadion, Malmö
2011 Skivfilterbyggnaden vid Ryaverket, Göteborg
2013 Tullhusbron, Norrköping
2015 Aula medica, Solna
2017 Solar Egg, Kiruna (en flyttbar konstruktion)
2019 Nationalmuseum, Stockholm
Juryn 2025 består av

Thomas är är utbildad civ ing på KTH Väg och Vattenbyggnad. Har arbetat konstruktör på J&W (numera WSP) främst med stål- och betongkonstruktioner till industrin. Därefter som entreprenör med stål- och betongstommar på Skanska (Benders). Sedan några år tillbaka konsult med egen verksamhet.

Helena är arkitekt SAR/MSA och driver arkitektkontoret Urban Design, som är specialiserade på komplexa stadsbyggnads- och infrastrukturprojekt. Helena är ordförande i Akademin för Arkitektur och har lång erfarenhet av juryarbete.

Carmen, arquitecta COAM, arkitekt SAR-MSA, driver idag arkitekturfirman Esencial AB. Hon har varit verksam i 24 år, både i Spanien och i Sverige. Carmen brinner för en arkitektur som för in poesi i vår vardag genom att förena konst och teknik. Carmen har undervisat på Arkitekturhögskolan vid KTH. Hon har varit jury för Kasper Salinpriset och Träpriset, samt ett flertal arkitekturtävlingar.

Karl-Gunnar är civilingenjör och professor i arkitektur och teknik på Chalmers. Han har särskilt intresserat sig för interaktionen mellan arkitekter och ingenjörer i tidiga designskeden och utvecklingen av representationsformer och digitala verktyg för konceptuell design av bärande konstruktioner.

Björn är vd på Stålbyggnadsinstitutet och utbildad civ ing på KTH Väg och Vattenbyggnad samt certifierad stålbyggnadskonstruktör.

Lars är redaktör för tidningen Stålbyggnad sedan många år och även sekreterare för Stålbyggnadspriset.
Kontakt och Frågor
Har du fler frågor eller vill veta mer om hur nomineringen går till eller om du helt enkelt vill göra en ”enkel” nominering av ett projekt där ni själva inte har medverkat kan du kontakta:
Lars Hamrebjörk, 070-630 22 17, lars@sbi.se








