Brandskydd


Brandskyddstekniska åtgärder syftar främst till att förhindra personskador vid brand, men också till att begränsa skador på egendom och inverkan på verksamheten. Kraven på brandskydd regleras av myndigheterna, men även beställare och brukare kan ställa egna krav.

Byggnader med stålstommar ger möjligheter till ett rationellt brandskydd genom ett integrerat system. Dimensionerna på pelare och balkar är oftast små, vilket gör att dessa enkelt kan byggas in i fasader, väggar och bjälklag. Stålets egenskaper vid höga temperaturer är väl kända och metoder för att beräkna bärförmågan vid en viss temperatur finns tillgängliga. Att schablonmässigt skydda stålet mot brand kanske inte alltid är den bästa lösningen. Genom att dimensionera stålkonstruktionen för aktuell temperatur kan i många fall behovet av brandskyddsisolering reduceras, eller i vissa fall helt elimineras.

Villkoren för en brands utveckling är de tre samverkande faktorerna syre, värme och bränsle. För att släcka en brand måste minst en faktor tas bort. Genom att släcka branden med vatten kyler man, och t ex med skumsläckning får den ingen tillförsel av syre.

Pelare och brandskydd

Praktiska rekommendationer vid brandskyddsteknisk dimensionering

Brandsäkerhet som del av den hållbara utvecklingen

Bärande konstruktioner och brand – en bra handbok som kan beställas från Brandskyddslaget.

Sidan uppdaterad 2020-11-20