Nu gäller EU:s nya förordning ESPR
Den 18:e juli 2024 trädde EU:s nya förordning, Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR), i kraft. Syftet med ESPR är att göra miljömässigt hållbara produkter till den nya normen. Förordningen utvidgar och bygger vidare på det befintliga Ekodesigndirektivet, som den successivt kommer att ersätta. ESPR är en central del av EU:s handlingsplan för den cirkulära ekonomin, vilket i sin tur är en nyckelkomponent i EU:s gröna giv.
Ramverk för cirkulär ekonomi
ESPR fungerar som en ramlagstiftning, vilket innebär att den fastställer vad EU-kommissionen har mandat att besluta om och hur processen ska gå till vid framtagandet av nya akter. Specifika regler kommer att införas gradvis genom delegerade akter och genomförandeakter som beslutas av EU-kommissionen. Dessa akter är avgörande för att säkerställa att reglerna tillämpas enhetligt och effektivt i hela unionen.
Ekodesignkrav på produkter
Förordningen möjliggör för EU-kommissionen att ställa krav på information och prestanda kopplade bland annat till produkters råmaterial, miljöpåverkan, reparerbarhet och återvinningsbarhet. Dessa produktkrav kallas för ekodesignkrav och de kan antingen vara produktspecifika eller reglera en viss egenskap hos en mängd olika produkter, så kallade horisontella krav.
Utöver ekodesignkraven innehåller ESPR regler om transparens kring destruering av osålda varor och möjlighet för EU-kommissionen att ställa krav på miljömässigt hållbar offentlig upphandling. ESPR har ett brett giltighetsområde och bara ett fåtal produktgrupper är undantagna (till exempel livsmedel och läkemedel) vidare gäller den oberoende av företagsstorlek.
Digitala produktpass introduceras
Ett viktigt initiativ i ESPR är införandet av digitala produktpass (DPP). Ett DPP är ett verktyg för att samla in och dela produktdata. Genom att skanna en datakod ska konsumenter och myndigheter enkelt få tillgång till produktspecifik livscykelinformation. Produktpassen syftar till att underlätta reparationer, återvinning och återbruk samt öka transparensen kring produkters hållbarhetsprestanda. Passen ska också förbättra myndighetskontroller och möjliggöra verifiering av att ekodesignkrav uppfyllts. För produktpass ansvarar den ekonomiska operatör som sätter en produkt på den europeiska marknaden. Vem som ska ha tillgång till vilken information kommer att bestämmas i produktspecifika akter och en viktig utmaning att lösa blir hur korrekt avgränsad information ska tillgängliggöras för varje marknadsaktör. Krav på passen förväntas komma under 2027 men dessförinnan kommer omfattande nya rutiner för datainsamling och delning behöva utarbetas.
Järn- och stålprodukter prioriteras
I förordningen finns ett antal prioriterade produktgrupper identifierade för kommissionens arbetsplan. En sådan prioriterad grupp är järn- och stålprodukter, något som förhoppningsvis kan belysa dessa produkters viktiga kvalitéer i möjliggörandet av en cirkulär ekonomi och skapa incitament till nya, hållbara affärsmodeller i stålbyggnadsbranschen. Regler under ESPR kommer att gälla för alla produkter som sätts på EU-marknaden, oavsett var de tillverkats. Mer information om förordningens prioriteringar kommer i arbetsplanen för produktspecifika akter som ska tas fram senast april 2025.
Författare
Olle Hagström, SBI
Källor och mer information:
EU-kommissionen förklarar – Vad är ESPR (engelska)?
Europeiska Kommissionens officiella webbplats
Naturvårdsverket skriver om ESPR-förordningen
OneClick LCA:s ESPR-guide
Sidan är uppdaterad 2024-10-09