Materialet


Stål är benämningen på en legering av järn och högst ca 2 procent kol samt mindre mängder andra grundämnen.

Järn

Järn används idag som namn på grundämnet Fe (ferrum) och i sammansättningar som gjutjärn och tackjärn, vilka är högkolhaltiga legeringar. Förr användes ordet järn för alla järnlegeringar och har givit upphov till en tidsålder i förhistorisk tid. Järnåldern började för ca 3400 år sedan i mellanöstern och kom till Norden för ca 2500 år sedan. Perioden kännetecknas av en omfattande användning av järn i redskap och vapen. Det finns fynd av betydligt äldre järnföremål men dessa har tillverkats av meteoritjärn. Tekniken att framställa järn ur malm var förutsättningen för järnålderns inträde.

Utvecklingen

Tekniken att bygga i stål har inte lika gamla anor. Den tidiga användning av stål var som förbindare, t ex spik, dymlingar och kramlor i trä-och stenkonstruktioner. Från 1500-talet och framåt utvecklades ett bruksmässigt smide av stång och plåt. Under 1700-talet blev plåt allt vanligare som taktäckningsmaterial. Den första större järnkonstruktionen Ironbridge uppfördes åren 1776–1779 i England. Bron, som fortfarande står kvar, är byggd av gjutjärn och har en spännvidd på 30 m. Den var så unik att den gav namn åt det kringliggande samhället och finns dessutom upptagen på Unescos världsarvslista. Ironbridge


Ironbridge George

Världens kanske mest kända stålkonstruktion är Eiffeltornet. Det uppfördes till världsutställningen i Paris år 1889 av Gustave Eiffel. Tornet som är 300 m högt tog 17 månader att bygga och är ett av fackverksteknikens mästerverk. De olika delarna sammanfogades med nitar. Nitning var den dominerande sammanfogningsmetoden fram till 1900-talets början.

Industriell produktion

Modern massproduktion av stål började i och med bessemerprocessen som patenterades 1855 och samtidigt utvecklades valsningstekniken. Man valsade vid denna tid plåt och vinklar och 1895 patenterades valsning av I-balk av Carnegie Steel i USA. I-balkar används som pelare och balkar och var en förutsättning för det snabbt ökande höghusbyggandet i USA. I början av 1900-talet utvecklades svetsningen och denna ersatte, tillsammans med skruvförband, nitning som sammanfogningsmetod. I och med detta var grunden lagd för det moderna stålbyggandet.

Läs mer om Materialet:

European Recommendations for Reuse of Steel Products in Single-Storey Buildings (Rapport på engelska om återbruk av stålbyggnader)

Stål i arkitektur – Rosttröga stål

Stålets egenskaper

Konstruktionsstål

Kan man svetsa i äldre stålkonstruktioner?

Höghållfasta stål

Fakta om CORTEN

Belagd tunnplåt

Järn och stål i över 200 år

Balktabeller – Standardprofiler

Balktabeller – Svetsade hattbalkar

Balktabeller – Äldre profiler

Stålbyggande och Miljö

Zink – stålets rostskydd

HSI-balken

Sidan uppdaterad: 2024-05-16