Världens första fossilfria stål har levererats från SSAB

Nyheter

SSAB har nu producerat världens första fossilfria stål och levererat det till Volvokoncernen. Provleveransen är ett viktigt steg på vägen mot en helt fossilfri värdekedja för järn- och stålframställning och en milstolpe i HYBRIT-samarbetet mellan SSAB, LKAB och Vattenfall.

Under juli månad har SSAB Oxelösund med gott resultat valsat det första stålet framställt med HYBRIT-tekniken, dvs reducerats med 100 procent fossilfri vätgas istället för med kol och koks.

– Det första fossilfria stålet i världen är inte bara ett genombrott för SSAB, det är ett bevis för att det går att ställa om och kraftigt minska klimatavtrycken från stålindustrin globalt. Vi hoppas att detta kan inspirera andra att också vilja öka takten i den gröna omställningen, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef.

– Industrin och framför allt stålindustrin skapar stora utsläpp men är samtidigt en viktig del av lösningen. För att driva omställningen och bli världens första fossilfria välfärdsland är samverkan mellan näringsliv, akademi och det offentliga avgörande. Det arbete som görs av SSAB, LKAB och Vattenfall inom ramen för HYBRIT driver på utvecklingen av hela industrin och är ett internationellt föredöme, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Näringsminister Ibrahim Baylan tar emot en ljuslykta producerad med det första fossilfria stålet, designad av Lena Bergström..

SSAB, LKAB och Vattenfall skapade HYBRIT, Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology, 2016 med målet att utveckla en teknik för fossilfri järn- och stålframställning. I juni 2021 kunde de tre bolagen visa upp världens första vätgasreducerade järnsvamp producerad i HYBRITs pilotanläggning i Luleå. Denna första järnsvamp har därefter använts för att producera det första stålet framställt med denna revolutionerande teknik.

Redan 2026, är målet att leverera fossilfritt stål till marknaden och demonstrera tekniken i industriell skala. Med hjälp av HYBRIT-tekniken har SSAB potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med cirka tio procent och Finlands med cirka sju procent.

– I Oxelösund bygger vi en ljusbågsugn redan 2025. Det är den första produktionsorten inom SSAB som ställer om och det innebär att vi kapar stora mängder koldioxidutsläpp redan då. Det innebär ett stort ansvar som vi med stolthet axlar och stora möjligheter för regionen, säger Johnny Sjöström, divisionschef SSAB Special Steels.

Johnny Sjöström, divisionschef Special Steels SSAB.

Onsdagen den 18 augusti hölls en pressträff med näringsminister Ibrahim Baylan, Martin Lindqvist, vd SSAB, Jan Moström, vd LKAB och Anna Borg, vd Vattenfall, på Oxelösunds järnverk för att berätta att världens första fossilfria stål levererats till kund.
Nedan kan du se pressträffen i efterhand på  SSAB:s Youtube-kanal.

https://youtu.be/Mk27dHBHFFo?t=600