Silverbalken 2019 till Joel Jonsson

Nyheter

Årets mottagare av Stålbyggnadsinstitutets Silverbalk är Joel Jonsson. Silverbalken är Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling. Silverbalken delas i år ut för 45:e året i rad. Silverbalken är tillverkad i äkta silver av silversmeden Henrik Ingemansson, Atelier Borgila.

Silverbalken är Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling. Silverbalken delas i år ut för 45:e året i rad. Silverbalken är tillverkad i äkta silver av silversmeden Henrik Ingemansson, Atelier Borgila.

Joel Jonsson är ingenjör i Väg- och vattenbyggnadsteknik vid Katrineholms Tekniska Skola. Joels karriär började på Strängbetong i Stockholm redan 1965. År 1967 gick Joel vidare till stålbyggaren Olverken i Vislanda och var med under dess uppbyggnad. Det var där som hans djupa kunskaper om stålbyggnad grundlades och intressen för regelverk och kontroll väcktes. År 1991 startade Joel eget företag med verksamhet inom kontroll och kvalitetssäkring av stålkonstruktioner och han driver verksamheten än idag. Joel har varit besiktningsman av stålkonstruktioner i flera tongivande byggnadsverk, till exempel bron över Sundsvallsfjärden och Mjärdevi Center i Linköping som tilldelades Stålbyggnadspriset 2005.

Joel Jonsson får Silverbalken 2019

Prismotivering:

Joel Jonsson tilldelas Silverbalken 2019 för sitt outtröttliga arbete att främja begreppen kvalitetssäkring och kontroll inom stålbyggnad. Med regelverk, förtänksamhet, planering och kontroll har många dyrbara fel undvikits.
Han har i mer än 25 år varit ett föredöme inom kvalitetssäkring och bidragit till att höja branschens kvalitetsmedvetenhet. Joel är en uppskattad och inspirerande kamrat som gärna delar med sig av sin erfarenhet och kunskap.
Hans referensprojekt är många, avancerade byggnadsverk där stålbyggnadskonsten gjort dem möjliga. Några exempel är bron över Sundsvallsfjärden, Centralhuset i Göteborg, Stockholm Waterfront och bron över Råån.
Det är med glädje Stålbyggnadsinstitutet tilldelar 2019 års Silverbalk till Joel Jonsson.