Se de slutnominerade projekten till Stålbyggnadspriset 2021

Nyheter

Många bra projekt nominerades till Stålbyggnadspriset 2021. Juryn har nu gått igenom alla projekten och utsett sex projekt som går vidare till nästa steg för en mer utförlig genomgång.

Under september kommer juryn att ta fram Finalisterna som kommer att presenteras inför Stålbyggnadsdagen 28 oktober i Stockholm, där prisutdelningen kommer att ske.

Utförligare beskrivningar av de slutnominerade projekten kan du läsa om på tidningen Stålbyggnads webbplats.

Fisksätra Folkets Hus
Byggnaden är en tillfällig paviljong med inspiration från Koppartälten i Hagaparken. Fasad och takkonstruktion är klädda med en sinusprofilerad ärggrön stålplåt som gör att byggnaden sticker ut.
Arkitekt: Sandellsandberg
Stålbyggare: Saltängen
Konstruktör: Kvarteret konstruktörer
Beställare: Stena Fastigheter

Folke Bernadottes bro, Stockholm
En smäcker gångbro med ett triangelfackverk av rörprofilen i rostfritt stål för längre livslängd. För att klara den långa spännvidden är broändarna nedspända i landfästet.
Arkitekt: &Rundquist
Stålbyggare: Stål & Rörmontage
Konstruktör: Ramboll
Beställare: Kgl Djurgårdens Förvaltning

Slussbron, Stockholm
En avancerad stålbrokonstruktion som anpassat för att kunna placeras på rätt plats i ett stycke utan lansering i längsled. Brodesignen ska ta hand om trafik från två nivåer till en.
Arkitekt: Foster and Partners
Stålbyggare: Skanska / CRSBG
Konstruktör: Ramboll
Beställare: Stockholms Stad

Sofias bro, Sofiero
En slank gångbro i stål över ravinen i Sofiero, Helsingborg, som nästan inte syns i miljön på slottsträdgården. En omvänd hängbro med en S-formad gångbana.
Arkitekt: Dissing+Weitling
Stålbyggare: Bladt Industier
Konstruktör: Schlaich Bergermann Partner
Beställare: Helsingborg Stad

Strandgatan 24, Umeå
En kontorsbyggnad där man har utnyttjat byggmaterialen stål-trä-betong där de passar som bäst. En hybridkonstruktion där stålets fördelar lyfts fram på ett genomtänkt sätt.
Arkitekt: Wingårdhs
Stålbyggare: Fermeco
Konstruktör: Tyréns
Beställare: Balticgruppen

Örebro Kulturkvarter
Ett kulturellt nav som består av sju olika fristående ”klossar” vilket innebär en stomme av utkragade och fribärande stålkonstruktioner. En metallisk fasad som speglas ner i Svartån.
Arkitekt: Wingårdhs
Stålbyggare: UPB
Konstruktör: BTB
Beställare: Örebroporten

Om Stålbyggnadspriset

Stålbyggnadsinstitutet delar vart annat år ut arkitekturpriset, Stålbyggnadspriset, till ett byggnadsverk där man på ett innovativt och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen.
Stålbyggnadspriset delades första gången ut 2003 i Sverige.