Hållbart byggande


Stålbyggnader har inte bara många goda tekniska egenskaper. Stålbyggnader medför även en hög grad av miljöanpassning av byggandet, och inte minst många goda miljöegenskaper under användningstiden. Inga andra materialkombinationer i byggnader medför samma höga återvinningsbarhet/återbruksbarhet, är lika lågemitterande, kan förhindra fuktproblem, eller är lika materialeffektiva, samtidigt som alla tekniska och funktionella krav kan tillgodoses.

Samhällets viktigaste industriellt framställda material

Stål är samhällets viktigaste industriellt framställda material! Tänk bara på vad som inte skulle finnas i din vardag om inte stålet fanns. Utan stål hade vi inga maskiner och inga verktyg – utan dessa inga kläder, inga byggnader, inga datorer, inga fordon och nästan inga råvaror – utan dessa ingen el, nästan ingen mat. Listan kan göras lång. Utan stålet skulle vår tillvaro vara förhistorisk. Vi är alla helt beroende av stålet och effekterna av dess användning, nu och i framtiden.

God tillgång av råmaterial

Lyckligtvis är möjligheten att tillverka stål teoretiskt obegränsad. Stålindustrins viktigaste råvara, järn, är jordskorpans fjärde vanligaste grundämne, och de många miljarder ton stål som redan cirkulerar i samhället kan gång på gång smältas ner för att användas till nytt prima stål.

Miljöanpassa processerna

Ett miljöproblem kan mycket sällan skyllas på en enskild upphovskälla, och kan inte heller botas med en enda medicin. Vissa mänskliga beteenden och industriella processer är dock så dominerande i vissa samhällen att de ofta beskylls för att ligga bakom uppkomna miljöeffekter. Som föregångare kan basindustrin, bl a stålindustri, miljöanpassa processerna så mycket som möjligt och använda resurserna så effektivt som möjligt, och därmed bidra till att på sikt uppnå en hållbar utveckling i samspel med miljön. Exempelvis har svensk stålindustri minskat utsläppen av försurande ämnen, CO2 och andra viktiga ämnen med mellan 25% och 90% på 15 år. Den svenska stålindustrin är bäst i världen beträffande material- och energieffektivitet, samt låga utsläpp.

Stålkretsloppet

Slutna kretslopp

Miljöanpassning står i allmänhet i konflikt med vår välfärd, som vi absolut vill behålla eller helst förbättra. Miljöanpassning innebär övergripande att sluta kretsloppen, att satsa på produkter och material som är både välfärdshöjande och kretsloppsanpassade. Stål är här kanske det bästa exemplet av alla!

Återvinningsbart byggmaterial

Byggnadsbranschen tillhör de som har störst krav på sig att öka återvinningen av material och produkter. Varje år deponeras över 4 miljoner ton byggavfall i Sverige, men förhoppningsvis kan mängderna minskas i takt med ökade krav från myndigheter, organisationer och miljön. För att minska resursanvändning och annan miljöpåverkan utvecklas byggtekniker som innebär mindre materialmängd, samt användning av återvunna material i husen som dessutom är återvinningsbara. Här bör stålbyggandet ses som ett föredöme.

Introduktion till lättbyggnad med stål

Livscykelanalyser för en öppningsbar vägbro

Miljöegenskaper för lättbyggnad med stål

Miljöaspekter vid metallavrinning från tak

Sidan uppdaterad: 2021-12-01